90% van alle e-mails is spam.

Per dag worden wereldwijd 294.000.000.000 e-mails verstuurd. Eén op de tien e-mails is gewenst. De rest is gevuld met spam. Ieder e-mailadres is voor een spammer geld waard. Ze doen er dan ook alles aan om er zoveel mogelijk te verzamelen. Wij hebben 10 handige tips samengesteld waarmee u voorkomt dat u ook slachtoffer wordt.

10 tips tegen spam

1. Verberg uw e-mailadres

Regel 1: plaats uw e-mailadres nóóit op het internet. Wanneer u een reactie plaatst op een artikel heeft u misschien de neiging om uw e-mailaldres achter te laten zodat mensen u een reactie kunnen sturen. Doe dit niet! Spammers hebben zoekprogramma's die automatisch het internet afstruinen op zoek naar e-mailadressen. Ook trucjes als mijn@e-mail***adres.nl en mijn(at)e-mailadres(punt)nl beschermen u anno 2018 niet meer.

2. Gebruik een tijdelijk e-mailadres

Vaak heeft u een e-mailadres maar één keer nodig, bijvoorbeeld om uw inschrijving op een site te bevestigen. Gebruik daarvoor een wegwerp e-mailadres. Maak op de homepagina een gratis e-mailadres aan, en gebruik deze voor de inschrijving. Uw eigen e-mailadres blijft geheim! Het e-mailadres blijft 24 uur geldig. Mocht het e-mailadres in handen zijn gekomen van spammers, dan zult u daar geen last van hebben.

3. Controleer uw e-mailadres

Misschien is uw e-mailadres al door u of iemand anders op het internet geplaatst. Voer daarom eens bij Google uw e-mailadres in en kijk bij de zoekresultaten of u het e-mailadres tegenkomt. Verwijder uw e-mailadres van de website als dat mogelijk is, of stuur een bericht naar de beheerder met het verzoek om uw e-mailadres te verwijderen.

4. Verwijder spammails ongeopend

Als u aan de verzender of het onderwerp al kunt zien dat u spam hebt ontvangen, verwijder het bericht dan zonder het te openen. Soms bevatten deze namelijk een webbaken. Dat is een kleine afbeelding waaraan de afzender kan zien welke mails geopend worden. Uw e-mailadres is nog meer waard als spammers zeker weten dat het e-mailadres echt gebruikt wordt, waardoor de kans groter is dat uw e-mailadres weer doorverkocht wordt aan andere spammers.

5. Beantwoord spammers niet

Soms kunt u van tevoren niet zien dat het om spam gaat, en opent u het bericht toch. Verwijder het bericht dan zonder verder iets te doen. Soms staat in de mail een link waarmee u uw e-mailadres zogenaamd kunt verwijderen. Uw e-mailadres wordt niet verwijderd, maar de spammer krijgt een bevestiging dat uw e-mailadres echt gebruikt wordt. En u weet nu wat dat betekent: een grotere kans dat uw e-mailadres door veel spammers gebruikt gaat worden. Nieuwsbrieven van betrouwbare bedrijven bevatten altijd een link waarmee u zichzelf kunt uitschrijven. Deze kunt u natuurlijk wel gebruiken.

6. Gebruik BCC

Als u een e-mail stuurt naar een grote groep mensen, kunt u het beste gebruik maken van de BCC functie. Bij het ‘Aan’ vak voert u uw eigen e-mailadres in, en bij het ‘BCC’ vak de adressen van de ontvangers. De adressen in het BCC-veld zijn voor de ontvangers niet zichtbaar. Als u een e-mail ontvangt die aan een grote groep is verzonden, waarbij de verzender geen gebruik heeft gemaakt van de BCC functie, wijs hem of haar er dan op.

7. Kettingbrieven

Veel mensen ontvangen kettingbrieven die ze aan zo veel mogelijk vrienden doorsturen. Daarbij vermelden ze niet alleen de adressen van alle geadresseerden, maar bovendien citeren ze het volledige bericht, inclusief de adressen van de vorige generaties. Kettingbrieven zijn zo goudmijnen voor spammers. Als u een kettingbrief stuurt, gebruik BCC en verwijder eventuele e-mailadressen uit het bericht. Stuur dit verzoek ook aan een persoon die u een kettingbrief stuurt.

8. Gebruik een virusscanner

Er bestaan virussen en andere malware die op zoek gaan naar e-mailadressen wanneer ze uw computer besmetten. Daarnaast zijn er virussen die van uw computer een zogenaamde zombie maken. De maker van een virus is dan in staat uw computer op afstand te bedienen en met uw gegevens spam naar anderen te versturen. Scan daarom regelmatig uw computer op virussen. Heeft u geen scanner? Kijk dan eens op AVG.nl. Dat is een gratis scanner.

9. Wijzig uw wachtwoord regelmatig

Hoort u van bekenden dat er vanaf uw e-mailadres vreemde e-mails worden verzonden? En weet u zeker dat u deze niet zelf heeft verzonden? Dan is uw wachtwoord misschien gekraakt door een spammer, en wordt het e-mailadres gebruikt om spam te versturen.

10. Te laat?

Als uw e-mailadres eenmaal in handen is van spammers, dan kunt u hier niet veel meer aan doen. U kunt bij de overheid wel een klacht indienen. Woont u in Nederland, gebruik dan het formulier op Spamklacht.nl. Als u in Belgiƫ woont kunt u uw klacht indienen bij de Federale Overheidsdienst Economie op eco.inspec@economie.fgov.be.

Als u alles hebt geprobeerd, maar niet van de spam afkomt, dan kunt u overwegen een nieuw e-mailadres te nemen. Bij veel internetproviders kun u een groot aantal e-mailadressen aanmaken, en anders bieden bijvoorbeeld Gmail of Hotmail met hun gratis e-maildienst een goed alternatief.