90% van alle e-mails is spam.

Per dag worden wereldwijd 294.000.000.000 e-mails verstuurd. Eén op de tien e-mails is gewenst. De rest is gevuld met spam. Ieder e-mailadres is voor een spammer geld waard. Ze doen er dan ook alles aan om er zoveel mogelijk te verzamelen. Wij hebben informatie over spam die u nodig heeft.

Wat is spam?


Spam is een verzamelnaam voor ongewenste berichten. Vaak word spam in grote aantallen tegelijk verstuurd via e-mail. De inhoud van het bericht bepaalt of er daadwerkelijk sprake is van spam: die moet commercieel, ideëel of charitatief zijn. Naast ongewenste e-mail worden ook ongewenste reclameboodschappen op websites gezien als spam. Deze pagina gaat alleen over de eerstgenoemde vorm van spam; ongewenste e-mailberichten.

Hoe herken ik spam?

Vaak kunt u spam herkennen aan het feit dat u een reclameboodschap krijgt zonder dat u daar toestemming voor heeft gegeven. In veel gevallen zijn de berichten geschreven in het Engels, Russisch of gebrekkig Nederlands maar dit is absoluut niet altijd het geval. Soms is aan de spammail nauwelijks te zien dat de inhoud niet te vertrouwen is. Wanneer u echter een e-mail krijgt van een voor u onbekend bedrijf waarin staat dat u € 1.000.000 hebt gewonnen, vraag u dan af of dit niet te mooi is om waar te zijn. Waarschijnlijk wel.

Internetoplichting: phishing

Uw bank zal nooit een e-mail sturen met de vraag uw persoonlijke gegevens aan te passen. Heeft u wel een soortgelijke e-mail ontvangen, dan is deze afkomstig van een internetoplichter. Zo'n bericht heet een phishing e-mail. De oplichter probeert u naar een valse website te lokken, die een kopie is van de echte website. Indien u probeert in te loggen krijgt de oplichter uw bankgegevens met alle gevolgen van dien. Zo lang u niet inlogt op de website uit de link kan er niets met uw gegevens gebeuren. We raden u echter wel aan contact op te nemen met uw bank.

Hoe voorkom ik spam?

Het is belangrijk dat u uw e-mailadres alleen deelt met mensen die u kunt vertrouwen. Kijk voor deze en andere adviezen op onze tippagina.